I måndags fyllde Alice 6 år och ville ju såklart ha en fin tårta i år med. Det tog ett tag att göra denna men nästa gång vet jag ju hur jag ska gå tillväga.
Tårtbottnar till klänningen:
Jag tog en stor rund sockerkaksform utan hål i mitten och en vanlig med hål (som har mindre diameter än den andra)
Smet:
8 ägg
4 dl socker
2 dl vetemjöl
2 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
smör och mjöl till formen
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175*
- Smöra och mjöla formarna.
- Vispa ägg och socker pösigt i ca 4 min.
- Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver i en ren bunke.
- Sikta ner mjölblandningen i äggblandningen, blanda försiktigt med en slickepott.
- Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 min. Kontrollera med sticka att kakan är helt torr.
- Låt kakan svalna helt innan du börjar skära i den.

Jag skar båda kakorna i tre delar och fyllde dem med hemmagjord jordgubbssylt, vaniljkräm och bananer.
Dockans ben lindade jag in i gladpack och tryckte sen ner i kakan.

Hon var lite för lång men det fixade jag till genom att frisera kakan lite och ta det jag skurit bort för att bygga upp kjolen runt hennes höfter.
Toppen gjorde jag av vit marsipan, jag kavlade ut en bit, satte fast runt överkroppen och skar runt bysten.
Kjolen/kakan smorde jag in med grädde så att marsipanen lättare skulle fastna.
Volangerna framtill är utkavlade marsipanbitar som jag snurrade med ett grillspett på.
Ta en rektangulär bit och snurra lite lätt med spettet/pinnen över nästan hela biten så blir det fina volanger.
När du sätter dit volangerna, börja nerifrån och upp.
Den rosa kjolen är färdig rosa rund marsipan, jag skar bara ett snitt och en liten cirkel i den för att den skulle passa.

Sen är det bara att låta fantasin flöda och dekorera prinsessan!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar