tisdag 8 januari 2013

Morbergs köttfärslimpa!


Åå, lagade så god mat idag, är helt proppmätt nu...
Jag fick Per Morbergs kokbok om husmanskost av mamma och pappa i nyårspresent och har nu lagat det första receptet ur den.

Baconlindad köttfärslimpa serverad med blomkålsmos, potatis, smörstekta och flingsaltade haricot verts och en helt underbar gräddsås gjord på sky från limpan.

På en tisdag liksom!



 
 
 
Redo för ugnen
 
 
 
Färdig att serveras!
 
 
 
 
Att jag råkade ta mannagryn istället för ströbröd i smeten gjorde absolut ingenting, det kanske tillochmed blev godare :)
 
För er som vill ha receptet:
 
 
500g köttfärs
1 finhackad och brynd gul lök
½ dl ströbröd el mannagryn som får svälla i
2 dl grädde el mjölk i ca 10 min.
1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 ägg
 
Blanda väl och forma till en limpa, stoppa ner limpan i en smord form och linda bacon runt och stoppa in lagerblad under baconet.
Dela på några tomater och lägg dem bredvid limpan, strimla lite röd lök över tomaterna och krydda.
 
Låt gräddas i ugnen på 175* i 45-60 min
 
Blomkålsmos:
 
Koka blomkålsbitarna mjuka, häll av vattnet, lägg på en redig klick smör och häll i lite grädde.
Salt och peppar efter behag och så mixa med en stavmixer.
 
Såsen:
 
Sky från ugnsformen
2 dl matlagningsgrädde
½ buljongtärning
1 tsk vinbärsgele

2 kommentarer: