måndag 22 juli 2013

Svartvinbärsaft på Majas vis!


Från buske till supergo buteljerad saft!
 
 
Det du behöver:
 
Ca 1kg svarta vinbär (jag plockade bara en himla massa)
8 dl vatten
7 dl socker
0,5krm natriumbensoat (gör att saften håller längre)
 
Tillagning:
 
Koka bär och vatten i 10 min och pressa sönder bären mot kanten i kastrullen.
 
Häll ner allt i en saftsil över en stor kastrull och låt rinna av.
 
Rör eller tryck inte på bären utan låt det rinna av av sig själv, annars riskerar man att saften blir grumlig.
 
När all saft runnit ur, koka upp saften igen och tillsätt sockret.
 
Låt småputtra i 5 min och skumma av.
 
Ta en liten del saft i tex dlmåttet och blanda ner natriumbensoatet, ha sen ner blandningen i saften och rör om.
 
Blir saften som gele kan man hetta upp den igen och tillsätta mer vatten, har dock läst nånstans att man inte ska hetta upp saft som innehåller natriumbensoat.
 
Häll upp i väl rengjorda flaskor och låt dig väl smakas!!
 







 









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar