tisdag 8 december 2015

Kokt gristunga

Efter slakten förra veckan ville jag ta hand om så mycket som möjligt på grisen.
De tre små grisarna Hilda, Greta och Britney har bott hos oss i ca 6 månader och nu var det dags för dem att lämna jordelivet.

Slaktade vägde de;
Hilda - 140kg 
Greta - 110kg
Britney - 88kg

Ena riktiga knosar!

Men åter till vad rubriken talar om...

Jag lade tungan i samma saltlake som jag lagt julskinkan i, lät den ligga i 2 dagar.

Ingredienser till kokning:

200g gristunga
2 morötter
1 purjolök
6st pepparkorn
2st små lagerblad
ev salt

Gör så här:

Koka upp tungan och skumma väl.
Skär morötter och purjolök i skivor.
Lägg i grönsaker och kryddor och låt koka.
Smaka av och salta om det behövs.
Koka i 2-3h beroende på strl av tunga.

Flå tungan efter kokning medan den fortfarande är varm.

Lägg tungan i en glasburk och häll på spad eller frys in var för sig och ta fram vid tillfälle.




Låt det väl smaka!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar