fredag 3 januari 2014

Helstekt entrecote med potatisgratäng


4 pers

Du behöver:

Till köttet:

Ca 1kg entrecote
4 vitlöksklyftor
1 msk hela pepparkorn av rosé, grön och svartpeppar.
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
Salt

Gör så här:

Sätt ugnen på 125'c

Skala vitlöken och lägg i en mortel tillsammans med peppar, timjan och rosmarin.
Mortla till en smet.
Smörj in köttet med smeten och lägg i en ugnsfast form.
Sätt in i ugnen och stick en ugnstermometer i köttet.

Mellan 68'c-75'c är lagom på köttet, vill man ha det blodigt-lägre temp.
Well done-högre temp. 
Skär i köttet och se hur du vill ha det.

Ta ut köttet och lägg det i aluminiumfolie, salta och slå in det.
Låt vila i 15 min.


Potatisgratäng:

10-12 potatisar (typ)
1 gul lök
4 dl grädde
Aromat

Gör så här:

Sätt ugnen på 200'c

Hacka löken och bryn den gyllene.
Skala och skiva potatisen.
Lägg ett lager potatis och krydda rikligt med aromat.
Lägg på löken.
På med ett lager potatis till och krydda med aromat.
Häll på grädden, ibland behövs det mer, ibland mindre.

In i ugnen med den i 60 min, kolla av efter halva tiden och lägg ev på aluminiumfolie för att undvika att den bränns.

Såsen:

Till såsen hade jag i grädde och creme fraiche + lite mjölk (det som jag hade hemma)
Steksky
Köttbuljongtärning
Några stänk soja
Senap
En stor tsk svartvinbärsgele.

Låt det puttra, smaka av tills du är nöjd.

 






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar